Bescherming van warmtewisselaars / filters voor warmtewisselaars

Ontdek alles over filters voor warmtewisselaars: Waarom dit van belang is en welke filters daarbij van nut zijn. Ook lees je over een success story van Van Borselen Filters.
Bescherming van warmtewisselaars / filters voor warmtewisselaars

Bescherming van warmtewisselaars / filters voor warmtewisselaars

Filters voor warmtewisselaars zijn essentieel om de levensduur van uw warmtewisselaar optimaal te benutten. Een zelfreinigend filter is zeer geschikt ter bescherming van warmtewisselaars. Hieronder leest u hoe een zelfreinigend filter werkt en welke filters voor warmtewisselaars er nog meer zijn. 

Zelfreinigend filter

Een zelfreinigend filter werkt op basis van het Bernoulli principe. Binnenin het filtersysteem bevindt zich een korf dat vaste deeltjes tegenhoudt. Een onderdeel van dit type filtersysteem is een schijf die gemonteerd zit aan een pneumatische cilinder, waardoor de korf automatisch én ‘contactloos’ kan worden schoongemaakt. Zoals bij elk filtersysteem stroomt de vloeistof dóór het filter heen richting de outlet van het filtersysteem, terwijl de vaste deeltjes door het filter worden tegengehouden. Op het moment dat de filterkorf verzadigd raakt met deeltjes en een vooraf ingesteld drukverschil wordt behaald, begint het zelfreinigende systeem zijn werk. De pneumatische cilinder duwt de schijf langs de filterkorf en veroorzaakt een opwaartse stroming. De vaste deeltjes komen hierdoor los van de filterkorf en worden naar een daartoe bestemde outlet geleid. De filterkorf is weer schoon en kan opnieuw beginnen met tegenhouden van deeltjes. Het voordeel is dat dit systeem volledig automatisch kan worden ingericht, waardoor er geen omkijken is naar dit type filter en er geen onderhoud nodig is. Daarnaast komt de schijf niet in contact met de filterkorf zelf, waardoor er geen slijtage is aan het filter, wat de levensduur ten gunste komt. Kortom, het is ideaal als bescherming van warmtewisselaars. 

Een success story van Van Borselen Filters

Van Borselen Filters heeft een prachtige oplossing kunnen bieden aan een van onze klanten. De klant was op zoek naar filters voor warmtewisselaars om deze te beschermen tegen de krachten van de zee. Het doel was om zeewater te filtreren en zand en schaal- en schelpdieren tegen te houden bij een flow van 4000m3 per uur. Een volledig zelfreinigend filter gemaakt van Glassfibre Reinforced Polymer (GRP) en met een inlet en outlet DN700 werd vervaardigd en uitgeleverd aan de klant. Van concept tot realisatie, Van Borselen heeft dit project volledig begeleid. Van controle op de fabricage, een Factory Acceptance Test (FAT), tot aan de uiteindelijke levering, hebben wij ervoor gezorgd dat elk detail voldeed aan de hoogste standaarden en klantwensen. 

Andere filters voor warmtewisselaars

Een zelfreinigend filter kan volledig worden gedimensioneerd naar de benodigde flow per uur. Uiteraard bestaan er ook andere type filters ter bescherming van warmtewisselaars. Een ander geschikte filter voor de bescherming van warmtewisselaars is een High Flow filter. Typische High Flow filters worden gemaakt van polypropyleen of glasvezel en hebben een lengte van 40 of 60”, wat overeenkomt met een maximale flow per uur van 120m3. Desgewenst kunnen meerdere van dit type filter tegelijk in één behuizing worden geplaatst om zo de maximale flow te vergroten. Wat de klantwens ook is, Van Borselen Filters B.V. levert filters voor uw warmtewisselaars.

Advies nodig?

Bel +31(0)793412314  of mail naar aanvraag@vanborselen.nl voor een scherpe aanbieding of advies op maat. U kunt ook hier gebruik maken van onze chat. Wij helpen u graag om uw dieptefiltratie - en separatieproces te verbeteren. Maak vandaag nog een afspraak voor een persoonlijk gesprek, waarin we uw behoeften bespreken en advies op maat bieden dat echt het verschil maakt voor uw bedrijf. Bij Van Borselen Filters gaan we verder dan alleen het leveren van producten; we bieden een ervaring die gebaseerd is op vertrouwen, deskundigheid en echte betrokkenheid bij uw succes.